Koelen

Het boekje Efficiënt koelen is samengesteld om enig inzicht te geven in het complexe proces van melkkoeling. De producten van DeLaval worden ontwikkeld op basis van de hier gepresenteerde fysiologische, biologische en gedragswetenschappelijke uitgangspunten.

Melk is een van de belangrijkste producten voor de dagelijkse consumptie. De hoge kwaliteit van de melk is van groot belang en het koelen is een van de meest efficiënte en effectieve manieren om de versheid te garanderen. De taak van de melkproducenten is om melk te produceren die voldoet aan de eisen van de consument.

Alle chemische processen zijn afhankelijk van de temperatuur. Bij lage temperaturen worden de chemische processen vertraagd en chemisch bederf wordt daardoor uitgesteld. Melk bevat verschillende bouwstoffen die nodig zijn voor het welzijn van alle levende wezens. Ook is het hét perfecte groeimiddel voor micro-organismen. Maar bij 4°C kunnen micro-organismen zich niet voortplanten en zodoende kan het microbiologische bederf vermeden worden. Na de juiste melk- en hygiëneprocedures gevolgd te hebben, is het snel koelen van de melk tot 4-3°C de beste manier om microbiologische groei en chemische veranderingen te vermijden.

In de eerste beschavingen werd sneeuw en water gebruikt voor het koelen van voedsel. Later werd de theorie van koelen door verdamping ontwikkeld en lange tijd gebruikt. De oude Egyptenaren verdampten water in poreuze vazen om hun voedsel te koelen.

Tegenwoordig worden middelen als vrieskisten (koelen van voedsel) en ammoniak (koelen van andere waren) gebruikt om te koelen. In de toekomst zullen deze koelmiddelen vervangen worden door andere middelen die minder schadelijke gevolgen hebben voor het milieu.

Het doel van dit hoofdstuk is om de lezer kennis te laten maken met het complexe, maar ook zeer fascinerende proces van het koelen van melk. We zullen het uitgangspunt van het koelen behandelen, evenals de redenen om te koelen en de verschillende manieren van het koelen van melk. Dit hoofdstuk zal vast niet al uw vragen beantwoorden, maar het kan een begin zijn om meer te lezen en te leren.

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.